torsdag 27 september 2007

Torsdagsspekulation i tidig otta

Sitter på jobbet och tittar runt på internet. Och slås plötsligt av att jag aldrig följde upp vad som egentligen hände med meteoritnedslaget i Peru för ett par veckor sedan.
För er som inte läser tabloidnyheter med samma intensitet som jag så dundrade den 15:e September i år en meteorit ner i backen utanför byn Carancas i Peru.
Meteoriten gav ifrån sig ett fasansfullt oväsen och lämnade en krater som var 13 meter i diameter och 4,5 meter djup.
Inget konstigt där, ovanligt, men inte ohört.
Det märkliga i historien händer senare, när bybor som kommit för att titta på nedslagsplatsen plötsligt insjuknar i mystiskt illamående och huvudvärk ibland många andra symptom.

Jag minns det som om det var för ett par timmar sedan. Jag stod med Ida i kassakön på Ica och hör fyrans nyhetsuppläsare berätta om hur 200 bybor insjuknat i en mystisk sjukdom efter ett meteornedslag.

Tiden stannade.

-Nu har rymdvarelserna kommit, nu blir alla zombies! var den första tanke som kom till mig i min Hollywoodskadade hjärna.

Men det verkar ha gått bra.

Nu till spekulerandet, inte mer än ett dygn efter händelsen rapporterades i världsmedia började "experter" uttala sig. En del påstod att det inte ens var en meteor, och andra talade om masspsykos som de mest troliga förklaraingarna.

BBC News ger bland annat följande förklaring
So could mass hysteria play a role? Symptoms could well be caused in part by what is known as a Mass Sociogenic Illness (MSI). There are countless examples of this through history and up to the present day.
Amid fears of a gas leak late last year for instance, dozens of British pupils were taken to hospital with nausea and other symptoms. However no gas or environmental cause was found, and doctors could establish nothing wrong with the children. It was ascribed to mass hysteria.

I en handsvepning bortförklarades ett helt samhälles oro som övertro och skrock ifrån dumma lantisar i något konstigt land.

Idag har geologer hittat rester ifrån ett meteornedslag, och den "vedertagna" förklaringen är att meteoriten blåste upp en naturlig arsenikförgiftad underjordisk vattenreservoar i luften.
Alla insjuknade är helt återställda.
Men ett tag där, höll reflexmässig elitism och idiotförklaring på att få det bästa av situationen ifrån respekterade auktoriteter i ämnet.

Inga kommentarer: