Idag firar vi Ekadasi. Ekadasi är en dag i den vediska kalendern som inträffar elva dagar efter fullmåne och elva dagar efter nymåne.
Så ungefär två dagar per månad infaller Ekadasi.
Under denna mystiska dag fastar vi ifrån bönor och spannmål och ägnar andliga aktiviteter lite extra tid och uppmärksamhet.
Ekadasi är Herren Vishnu personifierad och under denna andligt gynnsama dag har synden personifierad fått tillstånd av Herren att ta sin tillflykt i spannmålen och bönorna. Så genom att observera Ekadasifastan kan vem som helst få tillgång till de lyckobringande effekterna av dagen som är en form av Herren själv.
Att laga mat utan spannmål och bönor är faktiskt inte så svårt som man kan tro först.
Okej, visst, pasta och ris ryker ju. Men kvar finns ju potatis bland annat. Något som kommit att bli populärt ibland de som observerar Ekadasi är de sydameriaknska "quinoa"-grynen. Som är frön och inte spannmål. Dessutom utsökt goda om ni frågar mig.
Jag tänkte dela med mig av dagens Ekadasimåltid här i Västerås.
Indonesisk kålgryta med quinoa
Ingredienser
½ huvud färsk strimlad ekologisk vitkål
1-2msk currymasala
½msk färskriven ingefära
2dl riven kokos
2dl skalade jornötter
2 bananer
quinoa
salt
Gör så här:
Värm olja och låt curryn och ingefäran fräsa i några sekunder (se till att du har en curry utan lök- och vitlökspulver. Dessutom, om man ska vara petig, ingen bockhornsklöver heller eftersom det är en sorts baljväxt. Längre ner på sidan finns recept på "panikcurry"). Stek vitkålen på medelhögvärme tills den är genomstekt och lagom mjuk, rör om ofta, salta efter behag.
Under tiden, skiva bananerna och rosta kokosen tills den har en fin ljusbrun färg och sprider sin milda väldoft.
Koka quinoan och salta efter instruktioner på förpackningen.
Offra maten på ditt altare eller be en tacksamhetsbön till vad du än tror på.
Servera med kålgryta, quinoa, rostad kokos, jordnötter och banan på varje portion.
Enkelt, gott och väldoftande.
Panikcurry
Se till att du har en mortel till hands, eller en elektrisk kaffekvarn.
1 tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
½ tsk koriander
½ tsk fänkål
½ tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
½-1 tsk chili (smaksak)
1 krm kanel
1 krm kardemumma
Gör så här:
Mal alla ingredienser och se till att du rostar eller steker dem innan du lagar mat med dem, så att alla smaker kommer fram ordentligt.
lördag 6 oktober 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar