onsdag 31 oktober 2007

Fara

Jag tänkte det här med att blogga. Det verkar vara en rolig idé. Så det ska jag prova nu, tydligen.
Känns det som.
Det var ett tag sen nu, och jag vet inte vad som hänt med min tid men det kändes som om jag inte hade någon alls längre. Märkligt.
Utmaningen gick gallant, fantastisk idé från MittEgetJag där, jag har fått bättre flås på bara två veckor och ska definitivt fortsätta.

Jag har köpt en cykel
Och en hjälm till den.
Jag har väl inte vart en sådär jätteflitig brukare av cykelhjälm sedan min kära mor tröttnade på att tjata någon gång i högstadiet. Men som ansvarig halvtidsförälder kände jag min plikt att föregå med gott exempel.
Dessutom är jag extremt stilig i min hjälm, tycker ni inte?
Något som betalade av sig redan häromdagen då Maja flög flera meter genom luften för att landa med huvudet före i trottoarkanten inspirerad av mig när jag körde racercykel nerför en backe.
Hjälm är bra, tänker jag. En bra förebild är bra att va!

Sen tänker jag, borde man inte ha hjälm hela tiden? När jag kliver av min cykel tänker jag på alla faror som lurar runt varje hörn. Blir jag påkörd nu? kommer något stort, tungt falla i mitt huvud? eller kommer bara någon tokstolle komma och slå något i mitt huvud för att han vill ha min cykel?
Men inte kan man väl gå runt med en hjälm hela tiden? Så vad ska man göra?
Bra frågor som behandlas ingående av Krishna i Bhavad-Gita.

Krishna säger ju

na tv evaham jatu nasam na tvam neme janadhipah na caiva na bhavisyamah sarve vayam atah param
.
Den tid har aldrig funnits då inte Jag existerade, eller du, eller alla dessa kungar; ej heller i framtiden kommer någon av oss upphöra att vara till.
Aha, vi behöver inte uppnå odödlighet, vi är redan odödliga.
Men vad är det som händer då? varför är jag rädd för att dö när jag är odödlig?
Jo, för att jag tror att jag är min kropp, och inte den odödliga själen. Eftersom jag emellanåt får smaka en massa gottig mat, se på sjyssta solnedgångar eller får en skön ryggmassage så klänger jag fast vid kroppens upplevelser även när den har ont, när skallen slås sönder eller när sinnet blir ledset för att någon snor min nya cykel.
Betyder detta då att jag bara ska skita i allt? Slänga kroppen i Svartån (lokal geografi) och bara driva vidare i kosmos.
Nej, givetvis inte. Kroppen är en fin gåva och värdefull skatt om den används rätt.
Att använda kroppen till att inspirera andra människor att sluta äta kött, ta hand om naturen, tacka Krishna (Gud, Jahve, Allah osv.) för maten och bara försöka vara lite trevligare emot varandra är kroppens syfte, allt annat gör bara själen mer bunden till världen av lidanden och garanterar ett fortsatt kretslopp av födsel och död. Men rätt använd kan vem som helst få uppleva den andliga världen redan i detta livet och i denna kroppen. Utan mystisk meditation och ändlösa filosofiska studier.

Så jag tar av mig hjälmen, så att ingen ska tro att jag är knasig bara för att jag inte äter kött. Så kan man ta vara på sin kropp och vara rädd om den utan att vara rädd.

söndag 21 oktober 2007

Sen uppdatering (dag 7)

Hej mittegetjag, jo tackar som frågar, det går bra faktiskt. Och i ärlighetens namn börjar de dagliga promenaderna redan ge, vad jag inbillar mig, någon sorts gensvar på mitt allmänna hälsotillstånd.
Mycket piggare i diverse sammanhang.

Annars har jag inte hunnit sitta så mycket vid datorn på sistone, kanske för att jag promenerat istället ;)

Iallafall, igår morse och idag om tre timmar ca. (klockan är 2:42 på morgonen/natten) går jag hem ifrån jobbet eftersom det inte går några bussar, en promenad som tar cirka en timme.

Ett friskt sinne i en frisk kropp så att man kan göra härlig och frisk bhakti-yoga någon dag också, det låter som en plan!

torsdag 18 oktober 2007

Conscious art (dag 4)

Idag tog jag min 45-minuters promenad på morgonkvisten tillsammans med Ida när hon gick till sin arbetsplats. På vägen hem kom solen fram och himlen var klarblå. En liten mobilkamera gör inte scenen rättvisa. Men jag kan försöka iallafall.




Hela scenen fick mig att tänka på följande:

Den Vackra Verkligheten
ligger i skönheten i sökandet
efter hängivenhetens konst.
Krishna är den Högste Konstnären.
-Srila Atulananda Acarya

onsdag 17 oktober 2007

Conscious music (dag 3)

Tog en skogspromenad i min ensamhet idag till mina 45 minuter. Sen gick jag raka vägen till skolan och hämtade Maja som delade med sig av en liten sång de lärt sig på förskolan idag som var fantastiskt medveten i all sin enkelhet.
Jag frågade om hon ville dela med sig till mina läsare, och det ville hon, bara hon fick framträda i en rutschbana.

Deal!



Texten, för er som inte kan titta på video eller hör illa (som jag):

Äpplen päron plommon körsbär
tycker jag är gott

men gammal dålig cola
det kan jag inte tåla

äpplen plommon körsbär
tycker jag är gott

tisdag 16 oktober 2007

Challenge dag 2

Idag passade vi på att gå mina 45 minuter innan vi hämtade Maja ifrån förskolan. Otroligt vackert ute nu, träden brinner verkligen i höstfärger.
Och inget gnäll ;)

Det går framåt med gitarren också, ja de som känner mig vet att jag fått en fåfäng idé om att börja spela gitarr på gamla dagar eftersom jag är ett stort fan av vaishnava-bhajans och kirtans (en sorts musikmeditation). Ingen levande varelse utom Ida (och Krishna förstås) kommer få höra hur det låter förren eller om det någonsin kommer sitta och låta bra.
Nu låter det lite som gitarrlektionerna i högstadiet.

Inte jag, inte min gitarr. Men en gitarr iallafal så att poängen går fram ordentligt.

måndag 15 oktober 2007

Så här kan det gå till på våra fina lokala anrika slakterier. Men nog om sånt.

Idag har jag gått mina 45 minuter som bestämt. Hela familjen följde med också, Ida var helt lyrisk över idén att gå ut en liten promenad varje dag.
Sådär jättesnabbt gick det inte kanske, som ursäkt hade jag med en skrikarg sexåring som håller på att lära sig cykla.
Men imorgon är jag ledig, då är det barnfritt på promenaden. Då ska det gå snabbt, så snabbt att... ah... äsch det kommer ta 45 minuter iallafall, men snabbare än idag tänkte jag.

söndag 14 oktober 2007

Utmaningen är klar!

Jag som hade sån ångest för att jag inte kunde komma på något att skriva.
Då, som en skänk från ovan kommer MittEgetJag med motutmaningen:
Han äter vegetariskt två veckor och jag ska ut och gå 45 minuter varje dag. Snabb promenad. Från och med imorgon.

Okej nu jäklar kommer den hurtiga Sadhusangananda das. Passa er.
Min fru som är högst mån om att jag inte ska komma billigt undan kommer övervaka och dokumentera.

Återkommer imorgon.

Inte jag, och inte det jag ska göra. Men en fin och sportig bild till utmaningen.

fredag 12 oktober 2007

Vyasapuja


Idag firar jag och alla mina gudsystrar & gudbröder våran Gurumaharajas "uppenbarelsedag". Bor man med familjen som jag är det främst, som så många andra vaishnava-högtider, ett bra tillfälle att laga god mat och offra den. Men också ett tillfälle att tala om och minnas alla vaishnavahelgon som genom tiden dedikerat sina liv åt att sprida Srimad-Bhagavatams kärleksbudskap till världens alla hörn och till alla själar i alla tänkbara kroppar.

Likt transcendentala kärlekssjälvmordsbombare har de slängt sig huvudstupa in i allt för att tjäna sina egna andliga lärare och deras vision om att dränka världen i gudskärlek i Herren Chaitanya Mahaprabhus anda. Spenderandes varje vaken minut med att insiprera alla som tar sig tid att lyssna till dem och ställa frågor. Inspirera till vegetarism, medmänsklighet, kärlek.

Den riktiga innebörden av kärlek, med ansvar och uppoffringar, så att det inte bara blir en show av religionen.


Så jag bugar mig inför
Srila Bhakty Aloka Paramadvaiti Swami och alla hans föregångare i lärljungesuccessionen som sträcker sig ända tillbaka till vedaskrifternas författare Srila Vyasadeva, universums skapare Herren Brahma och Herren Krishna, alltings ursprung.

torsdag 11 oktober 2007

Ode till en lerpöl

När jag var liten lovsjöng vi Jesus på söndagsskolan. Nu sjunger jag om Krishna.
Att prisa och ära det man håller högt och sitt ursprung är viktigt i livet. Det lär vi oss av både kristna helgon och vaishnava-helgon.

Men ateisterna då? Jo, ateisterna tror att allt liv kommer ifrån en fes-ljummen lerpöl som åskan slog ned i. (eller något till den varianten, iallfall alltid, varmt, geggigt och blött). Så varför inte lovsjunga även den? Jag har här skrivit en liten dikt i hyllning till lerpölen.

Ode till en lerpöl

O Du puttrar av gaser och slem
Du är alla varelsers hem
Ur Dig steg vi upp
Av Dig fick vi kropp
Och till Dig skall vi åter igen

Från Dig kommer barnen och skogen
Från Dig kommer hästen och plogen
Ur Din varma barm
Föddes inbrottsalarm
Och även spriten och krogen

Som ett mirakel av lera och stenar
Föddes ipod, ministrar och grenar
Ända till idag
Lever arvet kvar
I form av pussar, hudkräm och renar

Så jag böjer mitt huvud som tack
För ministrar, spelkort och crack
Nog är det väl stort
Vad en lerpöl har gjort
Som gett oss barnbidrag, apor och lack

(tack till Ida för nödrim)

Den fösta elefanten stiger upp ur ur-lerpölen så som evolutionisterna föreställer sig det

onsdag 10 oktober 2007

Mittegetjag vegetarian challenge 2007!

Bloggaren "Mittegetjag", en yogaintresserad herre ifrån Stockholm var vänlig att länka hit och dela med sig av sin trogna skara läsare.
Nu ska han få ta del av mina åtta trogna läsare och därmed få en stund i rampljuset. ;)

Men nu är det så här, MittEgetJag kallar sig deltidsvegetarian. Och det är dags att ta det sista steget nu.
Så jag utmanar jag dig! Ät helvegetariskt 2 veckor, och utmana mig tillbaka med något. Jag är en tjock, lat soffpotatis. Och du verkar rätt hurtig, så det finns säkert något du kan slå tillbaka med!

Kom igen.

It's on!

Lite inspiration kommer här ifrån skedrevolutionen: "The Birth of the Spoon Revolution"



Så till något helt annat, tog en kopp rooibos-chai nyss. Jag är ett stort fan av rooibos-thé. Det var rättvisemärkt, organiskt, biodynamiskt, ekologiskt osv. osv.
Men hör och häpna: Varje thépåse var förpackad i en liten plastpåse, småpåsarna var förpackade i en papperkartong som i sin tur låg inslagen i plast.
Det är en märklig miljösatsning med fyra lager förpackning innan man kommer till själva théet och det känns lite som om det börjar finnas schyssta cash i miljömärkningar.
Synd, får leta efter lösviktsrooibos.
Om man nu verkligen behöver thé egentligen dvs.

måndag 8 oktober 2007

Löften, del1.5

Så, varför vegetarian egentligen? Kött som är så gott, eller?
Första gången jag provade på en vegetarisk diet var i slutet på 90-talet, jag kom bara på idén att jag skulle bli vegetarian. Kanske som en av de få vettiga sakerna jag gjorde i den åldern eller kanske bara ett sista identitetskrisladdat efterskalv efter puberteten.

Det höll i en vecka, sen föll jag tillbaka på, håll i er; kall falukorv. Urk!

Sen, under 2000 flyttade en kompis som var vegetarian in i samma trappuppgång som jag. Vi började laga mer och mer mat tillsammans och till sist tog jag steget fullt ut och blev vegetarian på heltid.

Och med vedisk bhakti-yogafilosofi stärks magkänslan om köttätande.
Genom Bhagavad-Gita, en av de viktigaste skrifterna, lär Krishna oss att själen är likadan i alla levande varelser och att i allt liv finns en själ.

I ljuset av Krishnas ord blir det genast en självklarhet att inte äta andra levande varelser.

Ickevåld, ahimsa, är dessutom en central aspekt i andligt liv och ingen kan påstå sig praktisera ickevåld om han/hon deltar i slakten av oskyldiga kor, grisar, kycklingar och så vidare genom att handla köttbullar på ikea eller fläskfilé till söndagsmiddagen.
Dessutom lär Krishna oss om reinkarnation, att efter detta liv är slut så tar vi en ny kropp. Kanske som en människa, kanske som en katt eller kanske som ett träd.

I projektet matfront som jag och Ida ska gå med i får man beställa ekologiska närodlade grönsaker som levereras en gång i månaden, sen får man en gång varje år vara med och hjälpa till att väga upp grönsaker som andra har beställt.
Fair.
Lika rättvis är lagen om karma och återfödelse. Ska du äta kött ifrån levande djur får du i några liv sedan ställa upp på att vara slaktdjur själv åt andra hungriga människor.

Så i ljuset av Krishnas ord är det faktiskt inte ett svårt val att göra. Dessutom försvinner suget efter kött efter ett par år som vegetarian och det blir ingen särskild ansträngning alls.

Att köttindustrin sedan är en av Jordens största miljöbovar borde bara vara en parentes bredvid frågan om ickevåld.

Löften, del 1

När man tar sin första initiering utav en guru i Bhakti-Yoga traditionen jag försöker följa får man avge några löften.

Först är det de så kallade "fyra reglerande principerna" som anses ligga som den absoluta grunden för att praktisera andligt liv.


För det första fick jag lova att inte äta kött fisk och ägg.

För det andra fick jag lova att inte använda droger (alkohol, tobak, kaffe och annat knark)

För det tredje fick jag lova att inte ha "olovlig sex" dvs. sex utanför äktenskapet.
Och till sist fick jag lova att inte spela om pengar.

Sen, även ett femte löfte utanför de reglerande principerna är att meditera en viss tid varje dag.


Jag vet inte om de är i just den ordningen eller om det är någon ordning alls på dem.

Tänkte fördjupa mig lite i löftena, ett efter ett och konsekvenserna/belöningarna för att följa dem i livet som en annars heltidsarbetande svensk.


Del 1, Vegetarism

Att sluta äta kött, fisk och ägg var inte särskilt svårt då jag redan var vegetarian.
Dock hade jag fuskat med något halvfabrikat med äggpulver ibland tidigare. Men detta löftet gav mig inspirationen att dra åt svångremmen lite. Ekologiska och naturliga basvaror så långt som möjligt.
Även om Ida (min fru för nya läsare) bekänner sig till en annan filosofi är vi på den här punkten överens. Och vi handlar så långt som möjligt ekologiskt och inga halvfabrikat.
Ekologisk mjölk och ekologiska mejerivaror var dock hejdundrande dyra och pressade hårt en redan pressad familjeekonomi. Så vi såg över behovet, emot konsekvenserna.

Även om svenska mjölkkor har det lite bättre än korna i resten av Europa så är det fortfarande inte bra, och ska man handla mejerivaror ska de vara ekologiska. Punkt.

Så vi bytte till en vegansk diet hemma.

Troligen kommer jag använda mejeriprodukter på ekadasi och andra vaishnavahögtider, men annars, stopp!


Vad förlorade vi? Främst den gula, lagrade "hårdosten".
Man ska inte köpa vilken hårdost som helst, då "löpen" som används vid tillverkningen är ett ämne ifrån kalvens tarmar som avlägsnas vid slakt. Inte så trevligt. Vi hade några märken som vi kontrollerat innehöll vegetabilisk löpe, tills jag läste på internet varifrån denna vegetabiliska löpe kom. Jag hade föreställt mig hur man pressade växtsafter ur något österrikiskt exotiskt alpgräs som sedan behandlades till vegetabilisk löpe. Tji fick jag. Vegetabilisk ostlöpe tillverkas av en sorts bakterier som fått genstumpar inympade i sig ifrån kalvtarmsbakterien. Så det är ett riktigt Frankensteins monster som man mjölkar ut den vegetabiliska löpen ifrån. Efter det knöt det sig i magen vid tanken att äta hårdost och snart kom veganidén som en välsignelse. Men, nu äter vi en diet som vi mår toppen av utan att den lämnar en bitter eftersmak i samvetet.

Att jag sedan också utesluter lök och svamp ur maten och offrar allt på altaret är en djupare aspekt i ämnet som man kan dyka ner i en annan dag när jag inte kommer på något att skriva om.

Se fram emot mer spännande recept här i framtiden. Och berättelsen om projektet "matfront" som jag nämnt tidigare.

söndag 7 oktober 2007

Submission to the truth

Här kommer del 2 av lektionen jag postade tidigare.

lördag 6 oktober 2007

Ekadasi

Idag firar vi Ekadasi. Ekadasi är en dag i den vediska kalendern som inträffar elva dagar efter fullmåne och elva dagar efter nymåne.
Så ungefär två dagar per månad infaller Ekadasi.
Under denna mystiska dag fastar vi ifrån bönor och spannmål och ägnar andliga aktiviteter lite extra tid och uppmärksamhet.

Ekadasi är Herren Vishnu personifierad och under denna andligt gynnsama dag har synden personifierad fått tillstånd av Herren att ta sin tillflykt i spannmålen och bönorna. Så genom att observera Ekadasifastan kan vem som helst få tillgång till de lyckobringande effekterna av dagen som är en form av Herren själv.

Att laga mat utan spannmål och bönor är faktiskt inte så svårt som man kan tro först.
Okej, visst, pasta och ris ryker ju. Men kvar finns ju potatis bland annat. Något som kommit att bli populärt ibland de som observerar Ekadasi är de sydameriaknska "quinoa"-grynen. Som är frön och inte spannmål. Dessutom utsökt goda om ni frågar mig.

Jag tänkte dela med mig av dagens Ekadasimåltid här i Västerås.

Indonesisk kålgryta med quinoa

Ingredienser
½ huvud färsk strimlad ekologisk vitkål
1-2msk currymasala
½msk färskriven ingefära
2dl riven kokos
2dl skalade jornötter
2 bananer
quinoa
salt

Gör så här:
Värm olja och låt curryn och ingefäran fräsa i några sekunder (se till att du har en curry utan lök- och vitlökspulver. Dessutom, om man ska vara petig, ingen bockhornsklöver heller eftersom det är en sorts baljväxt. Längre ner på sidan finns recept på "panikcurry"). Stek vitkålen på medelhögvärme tills den är genomstekt och lagom mjuk, rör om ofta, salta efter behag.
Under tiden, skiva bananerna och rosta kokosen tills den har en fin ljusbrun färg och sprider sin milda väldoft.
Koka quinoan och salta efter instruktioner på förpackningen.
Offra maten på ditt altare eller be en tacksamhetsbön till vad du än tror på.
Servera med kålgryta, quinoa, rostad kokos, jordnötter och banan på varje portion.
Enkelt, gott och väldoftande.
Quinoan kokar

Kålgryta

Offra

Och servera

Panikcurry

Se till att du har en mortel till hands, eller en elektrisk kaffekvarn.

1 tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
½ tsk koriander
½ tsk fänkål
½ tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
½-1 tsk chili (smaksak)
1 krm kanel
1 krm kardemumma


Gör så här:
Mal alla ingredienser och se till att du rostar eller steker dem innan du lagar mat med dem, så att alla smaker kommer fram ordentligt.

fredag 5 oktober 2007

Fredagsvideon 4

Svenska Akademien - Ctrl + Alt + Del


torsdag 4 oktober 2007

Torsdagsspekulationen 4

Nu är jag tillbaka! Vi fick internetförbud på jobbet av våran nya chef så det har varit svårt att blogga. Men det ska gå lösa på något sätt.

Dagens inspirationsgnista var faktiskt en kommentar till ett inlägg i Idas blog. Om ni inte läser det, i mitt tycke, fantastiska inlägget, så handlar det i korthet om hur viktigt det är att inte sätta sig själv i toppen av skapelsen.

Så här ser kommentaren ut:
" Anonym sa... Du får ursäkta, men det där var nog bland det dummaste jag någonsin läst. Det förutsätter att du helt bortser från korståg, inkvisition, bombningar av abortkliniker, fatwa, självmordsbombningar, 9-11, gud på de stridande amerikanernas sida, gud på al-kaidas sida, mordhot mot Vilks, ja jag kan hålla på hur länge som helst... det du säger är inte genomtänkt... det är bara korkat."

Okej, detta är vad jag kallar en praktspekulation.

För det första, att skriva en sån sak anonymt är barnsligt, fegt och bara töntigt.
Men nu till innehållet:
Att göra likamed mellan världens muslimer, självmordsbombningar och "9-11" är så otroligt rasistiskt och islamofobiskt så man undrar om "Anonym" hämtat sina argument ifrån nd.se. Att dra jämförelser mellan "
bombningar av abortkliniker" och troende är mer befängt än att beskylla världens vegetarianer för bombdåd mot McDonalds.
Och att sen ens ha mage att dra upp korståg och inkvisitioner i en debatt rörande a/teism får mig att tro jag är tillbaka på spännande debatter om kyrkbränning med fjortonåriga blöjsatanister.
Marsch tillbaka till skolböckerna
"Anonym".

Som pricken över i stavar han/hon dessutom Al-Qaeda "Al-Kaida" och visar på vilken nivå bildningen ligger.

Så länge slakthusen står kan ingen, inte ens
"Anonym" med sina klyftiga argument, övertyga mig om att det inte är farligt att sätta människan i toppen av skapelsen.

Den här skylten är uppsatt för sådana som dig,
"Anonym". Och klättra där var vad du precis försökte göra.