söndag 28 september 2008

Skapelseberättelsen del 1

En gång för länge sedan, i början på 2000-talet. Visade en vän till mig en bildserie han hittat på internet som med otroligt vackra målningar avbildade hur det materiella multiversumet och våran värld skapas av Krishna i sina olika expansioner. Sedan försvann den sidan och jag hittade inte bilderna igen. Tills häromdagen då jag gladdes åt att de åter publicerats på internet. Så här kommer nästa lilla följetong. Kosmos skapelse med bilder av Madhava Priya:


Berättelsen tar sin början i den eviga andliga världen. Överst är Krishna i sin tvåarmade ursprungliga form tillsammans med sina närmsta hängivna, koherdepojkarna och -flickorna i Vrindavans skogar. Där umgås de i ett kärleksfullt förhållande där alla är lyckligt omedvetna om att Krishna är Gud.
Lite under syns Balarama, Krishnas första expansion i form av sin egen bror som deltar i lekarna i Vrindavan som en av koherdepojkarna.

Efter Balarama kommer Vishnu, eller Narayana som finns till för de som vill ha en mer formell dyrkan av Gud i hans majestätiska fyrarmade form.

Men vi ser också de som är avundsjuka på Gud, och inte vill dyrka eller tjäna någon annan utan vill bli dyrkade och tjänade själva. Och bara för att ge dessa själar en plats att uppfylla sina önskningar och i slutändan förstå att det inte finns någon glädje i ett sådant val, expanderar Krishna sig själv ytterligare en gång till Maha-Vishnu (Den store Vishnu).
Maha-Vishnu lägger sig ner i ett dunkelt hörn av den andliga världen i ett stort hav som kallas Orsaksoceanen som består av materiell energi.

Där börjar han skapa den materiella världen...

1 kommentar:

Mafuka sa...

En vacker bild och fint förklarat! Det skall bli roligt att läsa fortsättningen. :)