tisdag 5 augusti 2008

Alltings ursprung

Vad det gäller de materiella skapelserna är Herren endast den yttersta orsaken. Den omedelbara orsaken är den materiella naturen, genom vilken den kosmiska manifestationen är synlig.

Det finns många olika slags skapade varelser, som halvgudar, människor och lägre djur, och de är alla underkastade återverkningarna från sina tidigare goda och onda handlingar. Herren ger dem bara möjligheter att utföra sådana handlingar, och Han reglerar naturens kvaliteter, men Han är aldrig ansvarig för deras tidigare eller nuvarande handlingar. I Vedanta-sutra bekräftas att Herren aldrig är partisk gentemot någon levande varelse. Den levande varelsen är ansvarig för sina egna handlingar. Herren ger honom bara möjligheter, genom Sin yttre energi, den materiella naturen.

Den som helt känner till denna karma-lags dvs de fruktbärande handlingarnas, alla labyrinter drabbas inte av sina handlingars följder. Med andra ord, den som känner till Herrens transcendentala natur är erfaren i Krishna-medvetande, och underkastas således aldrig karma-lagarna.

Den som inte känner till Herrens transcendentala natur och som tror att Herren i sitt handlande strävar efter resultat, som de levande varelsens, blir säkerligen själv insnärjd i gärningarnas återverkningar.

Men den som känner till den Högsta Sanningen är en befriad själ, stadig i Krishna-medvetande.

Saxat ur Bhaktivedanta Swami Prabhupadas innebördsförklaring till Bhagavad Gita Kapitel 4 Vers 14

Inga kommentarer: